Pages

Thursday, 2 August 2018

HASHTAG AJE #GeoparkLembahKinta #geoparklembahkinta #kintavalleygeopark #glk

Kawasan sekitar Ipoh, Kampar dan Batu Gajah sememangnya terkenal dengan lokasi-lokasi menarik yang sentiasa menerima pengunjung dari dalam mahupun luar negara. Lokasi popular seperti Gunung Lang, Gua Tempurung, Jeram Sungai Kampar dan tapak warisan Kellies Castle, Kapal Korek Tanjung Tualang dan banyak lagi sentiasa penuh dengan orang ramai lagi-lagi di hujung minggu.

Taman Rekreasi Gunung Lang yang merupakan bekas perlombongan bijih timah.

Siapa yang sukakan aktiviti lasak?? Jangan lupa ke Jeram Sg.Kampar!


Lokasi-lokasi tersebut bukan sahaja mempunyai keindahan landskap bagi pengunjung bergambar langsung di download ke media sosial seperti Facebook, Instagram, Twitter dan macam-macam lagi.. Sejak zaman canggih sekarang ni, penggunaan kuasa viral atau hashtag (pagar) # memainkan peranan penting mempromosikan kawasan menarik untuk dilawati. Jadi kepada pengunjung yang melawat kawasan sekitar Geopark Lembah Kinta boleh menggunakan #geoparklembahkinta #GeoparkLembah Kinta #kintavalleygeopark sekaligus mempromosikan Geopark Lembah Kinta. 

Tapak warisan bijih timah, Kapal Korek Tanjung Tualang yang terletak di Batu Gajah.
Kellies Castle, tumpuan penngunjung luar dan dalam negara.

Selain daripada memelihara khazanah geologi, biodiversiti, sejarah dan warisan, Geopark juga bertujuan untuk memberi pengetahuan kepada masyarakat. Kepentingan ilmu dalam pembangunan jati diri sesuatu komuniti amat dititik beratkan. Apabila adanya ilmu maka kesedaran dan perasaan bangga akan warisan yang ada di tempat sendiri timbul dengan sendirinya. Bagi tujuan itu, Panel-panel informasi telah disediakan di tapak-tapak Geopark Lembah Kinta khas untuk para pengunjung. Maklumat mengenai keistimewaan serta sejarah boleh dilihat pada panel yang dipasang. 

Lokasi di Perak Tong atau Gua Perak.

Gua Tambun yang terkenal dengan lukisan prasejarah zaman Neolitik.

Gunung Lang, Ipoh.No comments:

Post a Comment

Dewan Bandaran Ipoh Gunung Lang Limau Tambun Lukisan Prasejarah Air Terjun Sg. Chelik Gua Kanthan