Pages

Wednesday, 8 August 2018

RAKAMAN DOKUMENTARI SIMFONI ALAM - RTM BERSAMA JMGGeopark Lembah Kinta telah terpilih sebagai salah satu lokasi rakaman bagi program dokumentari terbitan Unit Dokumentari dan Majalah RTM bertajuk Simfoni Alam. Sesi rakaman berjalan selama seminggu memfokuskan keunikan geologi, biodiversiti serta keindahan landskap di Geopark Lembah Kinta. Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Perak turun padang bersama pihak RTM bagi mendapatkan shoot-shoot menarik dan ditemuramah. Dengan kerjasama pakar dari FRIM, Lafarge, Perbadanan Taman Negeri Perak, PERHILITAN, dan agensi/jabatan yang lain, program ini berjaya dijalankan.

 Mari kita lihat gambar-gambar menarik sepanjang seminggu ini...

 Lokasi seperti Gua Kanthan yang mempunyai spesies endemik flora dan fauna turut dibantu oleh pakar dari FRIM, Dr Ruth. Muka Gua Kanthan yang mempunyai keunikan flora dan fauna.

Rancangan dokumentari ini dijangka akan ditayangkan pada bulan Oktober 2018. Marilah sama-sama kita menyaksikan dokumentari ini, bukan sahaja berkisar tentang Geopark Lembah Kinta malah keunikan lain yang terdapat di negara kita. Terima kasih diucapkan kepada team RTM terutamanya penerbit, En Jabir kerana memberi peluang kepada GLK! 

Demo pengenalpastian hematit yang digunakan untuk lukisan Neolitik di Gua Tambun.

Pakar geologi, En. Mat Niza in action.

Pemeriksaan kualiti air di Taman Alam Kinta, Batu Gajah.

Dr. Mohd Shafeea Leman, memberikan penerangan di Gua Naga Mas.


Pengarah JMG Perak, Dato' IR Ahmad Zukni menyampaikan cenderahati kepada penerbit, En Jabir.

JMG bersama team RTM, selesaiii...


No comments:

Post a Comment

Dewan Bandaran Ipoh Gunung Lang Limau Tambun Lukisan Prasejarah Air Terjun Sg. Chelik Gua Kanthan