PagesGAHARU TEA VALLEY(PRODUK GEOPARK)Gaharu Tea Valley Gopeng (GTVG) dibangunkan kira-kira 20 tahun yang lalu, meliputi kawasan seluas 300 ekar dan pada satu masa, terdapat kira-kira 200,000 pokok Gaharu. Pada masa itu 90% daripada hasilnya adalah untuk memenuhi permintaan dari pasaran global terutamanya Timur Tengah, China, Jepun, Taiwan dan Korea.Spesies yang ditanam di Gaharu Tea Valley Gopeng diadaptasi dari Jepun dan dibawa ke Malaysia oleh Gaharu Technologies Sdn Bhd yang membolehkan syarikat itu menuai sejumlah besar resin dari pokok dalam tempoh enam hingga sepuluh tahun dalam pertumbuhan mereka . Di GTVG, pelancong dapat menikmati pemandangan luas pokok-pokok Agarwood yang ditanam di kawasan itu, selain bernafas di udara segar.

Pelancong akan diberikan lawatan ke lembah teh yang luas termasuk pokok gergasi Gaharu yang berumur 20 tahun, yang mana pelancong digalakkan memeluk pokok itu untuk nasib.Pokok Gaharu terkenal dengan nilai perubatan sejak zaman purba, termasuk teh, kemenyan dan produk minyak wangi.


Waktu Operasi : 
9.00 PAGI - 6.00 PETANG

Alamat :
Gaharu Tea Valley
Lot 9840, Mukim Sg.Teja
31600 Gopeng, Perak
Malaysia.
Tel : 05-3511 999
Faks : 05-3511 996
Laman Web: www.gaharu.com.my
Emel : info@gaharu.com.my
LEMANG KELAMAI (PRODUK GEOPARK)


Lemang Kelamai


Mengikut istilah Dewan Bahasa dan Pustaka, kelamai adalah sejenis kuih yang seakan-akan dodol yang menggunakan bahan seperti tepung pulut, gula merah, santan, kerisik, tahi minyak dan gula putih. Cara pembuatan kelamai sama seperti membakar lemang dan yang membezakannya ialah bahan-bahan yang digunakan.

Proses penyediaan bahan untuk membuat kelamai memerlukan tempoh yang lama kerana bahan yang siap diadun akan diperap selama tiga hari sebelum dimasukkan ke dalam buluh untuk dibakar. Ia bertujuan supaya bahan tersebut sebati dan membentuk corak tertentu pada potongan isi kelamai yang sudah masak. Apa yang membezakan lemang dengan kelamai adalah pada buluh yang digunakan. Buluh untuk membuat kelamai dibuang kulitnya terlebih dahulu berbanding dengan buluh lemang yang dibakar dengan keadaan asal. Kelebihan kelamai selain pada rasanya yang enak, ia boleh disimpan dan tahan lama sehingga beberapa bulan. Penyediaan bahan dan cara membakar kelamai juga perlu mengikut cara yang betul supaya kelamai yang enak dapat dihasilkan.

Lemang Kelamai biasanya dimakan bersama kelapa yang diparut.


Proses menghasilkan kelamai bukan satu kerja yang mudah. Oleh itu, untuk tidak melupakan adat tradisi masyarakat Melayu Rawa, penduduk Kampung Gunung Mesah dan kawasan sekitar Gopeng, Perak terus menyediakan kelamai untuk tujuan pengekalan tradisi dan memperkenalkan makanan tradisi masyarakat Melayu Rawa kepada semua golongan masyarakat. Pengekalan tradisi melalui pembuatan kelamai ini juga bertujuan mengelakkan ia daripada pupus ditelan zaman dan dalam masa yang sama memberi peluang dan ruang kepada generasi akan datang supaya lebih mengenali kelamai.

Maklumat Lanjut :

Pengusaha Kelamai,
Lemang Kelamai,
Jalan Gopeng,
31600 Gopeng,
Perak.

Tel : 017-5496786


No comments:

Post a Comment

Dewan Bandaran Ipoh Gunung Lang Limau Tambun Lukisan Prasejarah Air Terjun Sg. Chelik Gua Kanthan